Kangal Türk mü yoksa Mezopotamyalı mı? - Kangallar'ın anavatanı Orta Asya mı yoksa Mezopotamya mı?

Kangal köpeklerinin kökeninin bazı iddiaların aksine Mezopotamya değil, Orta Asya olduğunu ispatlamak amacıyla yola çıkan araştırmacı-yazar Dr. Orhan Yılmaz, İran, Afganistan ve Türkmenistan'ı dolaşarak bu köpeklerin kökenini araştırdı.

Yılmaz, "Savunuculuğunu İngiliz ve Amerikalıların yaptığı Anglo-American görüşe göre, Kangal köpeğinin anavatanı Mezopotamya. Mezopotamya'da yaşayan Asurlular ve Babilliler de köpeğin ilk sahipleri.

Tek delilleri, Londra'da British Museum'daki Asur Salonu'nda bulunan birkaç kaya resmi. Oysa Kangal'ın anavatanı Orta Asya. Türklerle Anadolu'ya gelmişlerdir. Bu-nu kanıtlamak için çıktığımız 15 günlük gezide üç ülkede de çok sayıda Kangal köpeği bulup fotoğrafladık."
Nethaber.com

Kangallar Çitalara karşı - Kangal köpekleri Afrika'da çita avında - Sivas Kangalı Afrika'nın kralı oldu

AFRİKA’YI DİZE GETİRDİLER, ÇITALARIN KORKULU RÜYASI OLDULAR
Anadolu insanının yüzyıllar boyu yanında olan ve küçümsenemeyecek derecede zekaları, çok alıngan ve hassas bir ruh yapıları bulunan Kangal köpekleri, özgürlüğüne düşkünlükleriyle biliniyor. Anavatanı olan Sivas ile özdeşleşen ve ünü zamanla Türkiye sınırlarını da aşan Kangal köpekleri, iri vücut yapılarıyla da tanınıyor. Kangal köpeklerinin, vücut ağırlığı erkeklerde 50-60 kilogram, dişilerde 41-59 kilogram, yüksekliği ise erkeklerde 74-81 santimetre, dişilerde 71-79 santimetre arasında değişiyor.

Amerikalı Araştırmacı Lauro Marker΄ın öncülüğünde 1994 yılında başlatılan ΄΄Çita Koruma Projesi΄΄ kapsamında, Amerika΄dan, Namibya΄ya götürülen Kangal köpekleri, daha önceden yerli halk tarafından öldürülen çitaların sürülere saldırmasını engellemek için kullanılıyor. Afrika şartlarına kısa sürede adapte olduğu bildirilen Kangal köpeklerinin, 2 saniyede 70 kilometre hıza ulaşabilmesiyle, karanın en süratli hayvanı olarak bilinen çitaların sürülere saldırmasına engel oluyor. Başarılı olduğu bildirilen proje çerçevesinde kullanılan Kangal köpekleri sayesinde, sürülerine saldırdığı için yerli halk tarafından öldürülme tehlikesiyle karşılaşılan çitaların da nesli korunuyor.
Yeniülke.net

Kangal Çoban Köpeği Yarışması - "Kangal sürü köpeği" ve "Kangal bekçi koruma köpeği" kategorileri birincileri

Kangal ilçesinde bu yıl 10΄uncusu düzenlenen Uluslararası Kangal Festivali kapsamında çeşitli kategorilerde yapılan Kangal Köpeği yarışması, sonuçlandı.

İlçe girişindeki Kangal Köpeği Araştırmalar Merkezinde, ΄΄Kangal sürü köpeği΄΄ ve ΄΄Kangal bekçi-koruma köpeği΄΄ kategorilerinde yarışma düzenlendi.

Yavru, genç ve yetişkin olmak üzere toplam 300 köpeğin jüri önünden geçtiği yarışmada, Kangal sürü köpeği kategorisi 0-5 aylık yavru dalında Emrah Boyraz΄a ait ΄΄Yiğido΄΄, birinciliğe layık görüldü.

Kangal sürü köpeği 6-12 aylık genç dişi dalında Celal Çoban΄a ait ΄΄Ateşcan΄΄, genç erkek dalında ise aynı kişiye ait ΄΄Karlos΄΄ birinci oldu.

Kangal sürü köpeği 12 ay üzeri yetişkin dişi dalında İzzet Yıldırım΄a ait ΄΄Kibar΄΄, 12 ay üzeri yetişkin erkek dalında ise Özgür Durgun΄a ait ΄΄Volga΄΄ birinci sırada yer aldı.

DERECEYE GİREN BEKÇİ KORUMA KÖPEKLERİ
Kangal bekçi-koruma köpeği kategorisinde 6-12 aylık genç dişilerde Kemal Şengöz΄e ait ΄΄Duman΄΄ adlı köpek, genç erkeklerde ise Hasan Hüseyin Binici΄ye ait ΄΄Yaman΄΄ isimli köpek birinciliği kazandı.

Bu kategoride, 12 ay üzeri yetişkin dişilerde Onur Kanlı΄ya ait ΄΄Ay΄΄ adlı köpek, yetişkin erkeklerde ise Süleyman Keleş΄e ait ΄Taysın΄΄ adlı köpek ilk sırada yer aldı.

Bu arada, yarışmada bazı yaş kategorilerinde ikinci ve üçüncüler kura ile belirlendi. Kategorilerinde ilk üçe giren köpeklere madalya ve tasma takılacağı, sahiplerine altın hediye edileceği bildirildi.

Bunlara da Bak