Kangala Tecavüz Ettiler - İzmir'de Köpeğe Tecavüz - Kangal Tecavüzcüsü Mahkemede

İzmir'in Güzelbahçe İlçes'nde avukat Senem Avcı'ya ait ‘Masum’ adlı Kangal cinsi köpeği boş bir binaya kapatıp 3 gün süreyle tecavüz ettiği ileri sürülen M.A. adlı kişinin, ‘mala zarar vermek’ suçlamasıyla yargılanmasına İzmir 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Davanın ilk duruşmasına hayvan hakları savunucuları e akutalradan oluşan 30 kişilik grup geldi.

‘Masum' adlı Kangal cinsi köpeğe tecavüz etmekle suçlanan M.A.’nın, ‘Mala zarar vermek, konut dokunulmazlığını ihlal, hırsızlık ve hayasızca haraket’ suçlarından 9 yıl kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davanın bugünkü duruşma öncesi, hayvan hakları savunucuları ve avukatlardan oluşan yaklaşık 30 kişilik grup, İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Bu davanın emsal olacağını belirten, Ankara Barosu tarafından duruşmayı takip etmekle görevlendirilen Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Kumru Kılıçoğlu, Türkiye'de çok sayıda hayvanın açlık, işkence, tecavüz ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

5 bin 199 sayılı Hayvan Hakları Yasası'nın uygulanmadığını belirten Kılıçoğlu, “Çıkarılmış olan bir kanunun uygulanmamasına karşı tepki gösteriyoruz. Yasanın bir an önce değiştirilmesi ve hayvanlara karşı işlenen suçların cezalarının arttırılması gerekiyor. İnsana yapılamayan şeylerin hayvanlara da yapılamamasını istiyoruz. Keşke bu dava, ‘mala zarar vermekten' açılmasaydı. Ancak kanunda bunun karşılığı yok. Türk Ceza Yasası'nda gebelik bir kadının yaralanması olayında ağırlaştırıcı unsur olarak görülürken Hayvan Hakları Yasası'nda bu tür bir ceza yok. ‘Masum', sahipsiz bir köpek olsaydı tecavüz eden kişi 300 TL gibi komik ceza ile kurtulacaktı” dedi.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Aydın Özcan, komisyonun kısa süre önce kurulduğunu vurgularken, “5199 Sayılı Hayvan Hakları Yasası'nın değiştirilmesi için İzmirli bütün hayvansever ve hayvan hakları koruyucuları ile birlikte hareket edeceğiz” dedi.
İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serdar Aktop, 5199 Sayılı Yasa’nın çok yetersiz bir yasa olduğunu, kapsamlı bir değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi. ‘Masum'un sahibi Avukat Senem Avcı ise olayın başlangıcından bu yana köpeğinin bir canlı olduğu üzerinde durduklarını, ancak davanın ‘mala zarar vermek' suçundan açıldığını, hukuki mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.

İzmir 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ‘Masum' adlı Kangal cinsi köpeğe tecavüz edilmesiyle ilgili bugün başlayan ve sanık M.A.'nın 9 yıla kadar hapsinin istendiği davanın duruşma yoğunluk nedeniyle öğleden sonraya kaldı.

Bunlara da Bak