Afgan Tazısı - Afgan Tazısı köpeği, (Afgan Hound, Tazı, Baluchi Tazısı) - afgan köpekleri, tazı cinsleri,tazılar,(Afghan Hound Club of Wales Open Show

Afgan Tazısı


Afgan Tazısı hakkında Bilgiler:

Kökeni
Çok eski çağlardan beri yaşayan bir ırktır. Mısır'da bulunan papiruslarda defalarca resmedilmiş ve Kuzey Afganistan da 4000 yıldan daha fazla süredir var olduğu bildirilmiştir. Irk yüzyıllarca iyi korunmuş ve bulunduğu bölgenin dışına çıkarılması yasaklanmıştır. Bu nedenle ancak 20. yüzyılın başında kaçak olarak Avrupa ya sokulmuştur. Çoban ve av köpeği olarak kullanılmıştır. Bu avlar geyik, yaban keçisi, kurt ve kar leoparı bile olmuştur. Çoban köpekliğini de uzun zamanlar yapmışlardır. Afgan tazısı fazlasıyla hızlı ve çevik olduğu için bugün bahis ve oyun amaçlı yarışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yoğun tüy yapısı onu aynı zamanda dış ısıdan da korur. Aristokrat görüntüsü dolayısıyla Amerika ve Avrupa da lüks köpekler sınıfına girmektedir.

Yaşam Ortamı
Apartman hayatında pek önerilen bir ırk değildir. Evde çok hareketsiz kalacaklarından dolayı geniş bir arazi onlar için daha çok önerilir. İç ve dış ortamda da yaşayabilirler. Ancak daha çok dışarıda özgürce dolaşmayı, evde ise uyumayı tercih ederler.

Bakımı
Uzun ve yoğun tüylere sahip olduğu için her gün bıkmadan usanmadan fırçalamalıdır. Gerektiği durumlarda kuru şampuan ve ayda bir kez normal yıkama yapılabilir. Kulakları uzun olduğu için yemek kabına girmesin diye üstte toplanabilir. Uzun tel fırçalar bakım için uygundur.

Bunlara da Bak